Velkommen til Trysil-Knuts Fjellverden


De aller fleste som leser “Fjell-nytt”, kjenner til skilegenden Trysil-Knut. Om han er det både skrevet bok og laget film. Det er mange tryslinger som har skrevet seg inn i norsk skihistorie etter han. En av de største, men kanskje minst kjente, er en senete energibunt fra Rundhøa nord i Flendalen, Elling Rønæs.

 

Rønæs ble født i Nordre Trysil i 1882, men flyttet til Flendalen i 1924 hvor han arbeidet i skogen og på garden sin. Grunnlaget for sin eventyrlige skikarriere la Elling Rønæs alt på skoleveien. Denne veien var noe over fire kilometer og hadde en høydeforskjell på 270 meter.

Seighet og styrke fikk han med lange dager i skogen. I 1906 tok Elling seg fri fra tømmerskogen og dro til Holmenkollen for første gang for å gå 5-mila. Han startet sist, men kom først i mål og slo nestemann med nøyaktig 10 minutter.

Det var ikke så store penger i idretten den gang, og småbruket i Flendalen kastet heller ikke så mye av seg. Derfor gjaldt det å spare penger. Rønæs gikk derfor på ski fra Flendalen til Elverum for å ta toget derfra, en strekning på 10 mil. Det fortelles at han en gang ble tilbudt hesteskyss, men det hadde han ikke tid til, for han måtte nå toget. En annen gang han skulle delta i Holmenkollen var det særs trangt om penger. Han dro til Oslo med 20 kroner i lomma. Det holdt akkurat til togbilletten fram og tilbake. Elling hadde derfor belaget seg på å gå gatelangs i Oslo natta før Holmenkolldagen. Det slapp han, for han traff tilfeldigvis en kar som tilbød han husrom. Den lille, steke og seige tryslingen var en likendes kar som vant sympati i hele det skiinteresserte Norge. 11934, Elling Rønæs var da 52 år gammel, ble det stor oppstandelse da den folkekjære tryslingen ble lurt av noen Oslo-karer. De hadde lovt å møte opp for å smøre skiene hans, men de dukket ikke opp. Tryslingen som var vant til at et ord var et ord, ventet til det var for sent å smøre skiene. På blanke ski slet han seg gjennom de 5 milene i Nordmarka. Det ble et fryktelig slit, men den seige tryslingen fullførte løpet på bedre tid enn mange av de yngre kanonene. Hele idrettsnorge var opprørt, og sympatien strømmet mot den tillitsfulle tryslingen.

Rønæs deltok i alt ti ganger i 5-mila i Holmenkollen. Foruten seieren i 1906 vant han i 1907, 1908 og 1916. Han ble nr. 2 i 1914 og 1917, nr. 3 i 1911. I 1916 ble han nr. 3 i Nordiska spelen i Stockholm: Han gikk på dagens beste tid, men var kommet for sent til start.

Da det første Birkebeinerrennet ble arrangert i 1932, var Elling Rønæs førstemann over målstreken som vinner av eldste klasse.

Elling Rønæs deltok i mange renn i Norge og Sverige og høstet mange store triumfer. I 1947 mottok han Holmenkollmedaljen, alt for sent etter manges mening.

Han døde i 1956, Før sin død testamenterte han den rikholdige premiesamlingen sin til Trysil kommune. Den sto en tid utstilt på biblioteket i Trysil, men er i dag plassert på flere steder. Nå vil den fâ plass i det nye skimuseet som åpner i Trysil-Knut hotell 28. mars. Der vil du kunne se den sammen med premiesamlingen til en annen skikonge med tilknytning til Trysil; Bjøm Dæhli.

Tomas                   Informasjon på Wikipedia        Informasjon på Birkerbeinerrennet

Trysil-Knut - film fra 1942
Trysil-Knut Skimuseum
Trysil Knut - the best in Norway

Du er her: Home Steffen Trysil - Lykkebo Velkommen til Trysil-Knuts Fjellverden