disruptiv

Bitcoin for dummies (blockchain) - E24 - Valebrokk og Co.

Raskt, billig og nyskapende. Med Bitcoin kan du handle i land uten bankvesen og overføre penger til andre siden av verden på sekunder. Men er Bitcoin nyttig for oss? Hva kan vi bruke Bitcoin til i Norge? Vi har møtt Stein Håvard Ludvigsen, Pål Karlsen og Torbjørn Bull Jenssen for å få vite hva Bitcoin er og hvilket potensiale det har for å reformere verdens banker.

 

Raskt, billig og nyskapende. Med Bitcoin kan du handle i land uten bankvesen og overføre penger til andre siden av verden på sekunder. Men er Bitcoin nyttig for oss? Hva kan vi bruke Bitcoin til i Norge? Vi har møtt Stein Håvard Ludvigsen, Pål Karlsen og Torbjørn Bull Jenssen for å få vite hva Bitcoin er og hvilket potensiale det har for å reformere verdens banker. Programledere Per Valebrokk og Marius Lorentzen. Produsert av Magne D. Antonsen

les og hør

Her er en sak fra Moss Avis:

Mynten som ikke dør

Bitcoins død er blitt kunngjort mange ganger av en rekke av verdens ledende medier. Men fortsatt lever den virtuelle valutaen, og noen hevder at den lever i beste velgående.

Fenomenet bitcoins fremstår som ubegripelig for mange: En virtuell pengeenhet som har oppstått av intet og ikke er knyttet til noen statsbank, eksisterer utenfor myndighetenes kontroll på uavhengige datamaskiner verden over, men likevel kan brukes som helt vanlige penger til å kjøpe varer og tjenester for.

– En kompis av meg fortalte om bitcoins for noen år siden, og sa at jeg måtte skynde meg å kjøpe noen. Jeg tenkte selvsagt at dette måtte være noe lureri. Jeg angrer jo i dag på at jeg ikke fulgte hans råd, sier sosialøkonom Torbjørn Bull Jensen. Han har skrevet masteroppgave om bitcoins og er en av våre fremste eksperter.

Bitcoins gikk fra å være en så å si ukjent internettvaluta, som kostet noen øre, til i 2014 å nå en verdi på cirka 1000 dollar per bitcoin. Mange bitcoin-eiere ble multimillionærer over natta.

– Men den voldsomt høye kursen var en boble, som sprakk kort tid senere. I ettertid har mediene med jevne mellomrom spådd bitcoins' snarlige undergang, mens bruken bare vokser og vokser, forklarer Bull Jensen.

Unngår bankene

Stadig flere bedrifter og virksomheter rundt om i verden aksepterer nå bitcoins som fullgod valuta, og i USA lanserte nylig firmaet Coinbase et Visa-lignende betalingskort for bitcoins. Teknologibladet Wired spår at 2016 blir året da bitcoins når massene.

– I Spania er det for eksempel utbredt med minibanker som betaler ut euro for bitcoins, mens man i Thailand kan gå inn i en lang rekke kiosker og bytte sine bitcoins i lokal cash. Med en mobilapp kan du dessuten raskt finne personer i nærheten som veksler mellom bitcoins og lokal valuta hvor enn i verden du måtte

befinne deg. Og i Norge kan du i dag bestille flybilletter, hotell eller kjøpe nær sagt hva som helst på et av verdens største online-varehus – Overstock.com – med bitcoins, forklarer Stein Håvard Ludvigsen i Oslo Bitcoin Meetup, en uformell gruppe for bitcoin-interesserte.

Alt dette er fullt lovlig, men bankene og mange lands myndigheter er ikke udelt positive til valutaen.

– Bitcoins fungerer jo i praksis som private kontanter uten geografiske begrensninger, som blant annet unngår bankenes systemer for å avsløre hvitvasking. Noen vil hevde at bitcoins derfor gjør det lettere å bedrive kriminell virksomhet over landegrensene. Men slik valuta er ikke så anonym som mange tror, noe rettssaker mot bitcoins-brukende narkokriminelle den siste tiden viser, mener Bull Jensen.

Stein Håvard Ludvigsen legger til at det finnes flere motiver blant dem som bruker bitcoins.

– Noen ser på det som en slags protest mot de internasjonale bankene, samt myndighetenes styring av pengeverdien. Andre bruker det som

bitcoin

bitcoin mckinsey

You are here: Home filosofi geo-sosial disruptiv Bitcoin for dummies (blockchain) - E24 - Valebrokk og Co.